De oorsprong van saunabezoek (en wat daar nog van over is)

Saunabezoek is in opmars. De laatste jaren is het saunabezoek sterk toegenomen. Op internet zijn er diverse websites waar je korting kunt krijgen op de sauna. Naast het feit dat de crisis voorbij is – waardoor we weer meer geld hebben voor uitjes – laat het je nadenken over de oorsprong van de warmtebron. Waar is het saunabezoek ontstaan, waarom zijn we eigenlijk naakt in de sauna en is er nog iets over van de authentieke, originele sauna van het prille begin?

Fiere Finnen

De Finnen zijn de oorspronkelijke sauna-pioniers. Al pakweg 2000 jaar geleden bouwden zij, zij het provisorisch en geïmproviseerd, de eerste sauna. Een uitholling in een heuvel, om het idee van een kamer na te bootsen. De Finnen kwamen erachter dat je een kleine ruimte gemakkelijk heet kunt opstoken. Daarnaast zagen zij, dat je geen heel vuur hoeft op te stoken – je kunt je indenken dat dat veiligheidshalve niet bepaald veilig is in een kleine, afgesloten ruimte- maar dat gloeiendhete kolen ook voldoen. Als je die kolen voorzichtig overbrengt naar de kleine ruimte, voldoende water bij de hand houdt, heb je een veilige, maar effectieve manier van verwarming. En zie daar! De sauna was geboren. De Finnen bleven overigens van de sauna houden. Anno nu is Finland het land met de meeste sauna’s (een titel die het land al jaren trots bezit).

Reinigen terwijl je ontspant

De sauna ontstond door een verlangen naar ontspanning en warmte. In een fris land zoals Finland is dat niet onlogisch. De winters in Finland zijn overwegend koud, met een gemiddelde van -7 graden Celsius. Toch heeft het sauna een naakt karakter – en die heeft de sauna altijd al gehad. Waarom ben je dat eigenlijk? Het naakte aspect grondvest vooral in de reinigende natuur van de sauna. Met kleding aan kun je de optimale reiniging en ontspanning niet ervaren, wat de Finnen betreft. Daarnaast speelt een praktische reden ook mee. Het dragen van kleding, en met name zwemkleding, is niet slim in hoge temperaturen. Je huid gaat irriteren, jeuken en uiteindelijk ontsteken. Daarnaast ga flink je zweten; als je badkleding draagt, trekt het zweet daarin. Niet bepaald prettig – gelukkig spelen dergelijke factoren pas op bij uitermate langdurig saunagebruik en niet bij een kwartier tot half uur in de stoomcabine.

Het verleden is de sleutel tot het heden?

De originele sauna, of liever stoomcabine, was dus een uitgehold gat in een heuvel of bos. Zie je daar nog wat van terug in de sauna die we vandaag de dag kennen? De sauna is in ieder geval een stuk uitgebreider geworden. Waar het begon met een stoomcabine, heb je tegenwoordig massageruimtes, koude- en warme zwembaden, relaxruimtes en noem maar op. Sommige sauna’s bootsen het originele, pittoreske karakter van de eerste sauna’s na, maar er zijn maar weinig sauna’s die niets anders bieden dan een stoomruimte. Als je kijkt naar hoe die originele stoomruimte eruitziet, zijn er alleen op praktisch gebied veranderingen geweest. Het principe en de inrichting zijn grotendeels hetzelfde. Een ruimte met zitplaatsen (in de originele sauna’s werd ook gebruik gemaakt van een soort trap; iets wat je tegenwoordig ook nog veelvuldig ziet) een verwarming element achter de zitplaatsen en over het algemeen een kleine, goed afgesloten ruimte. Ondanks het oude concept, is het idee achter de sauna altijd hetzelfde gebleven: focus op ontspanning én reiniging (van zowel het lichaam als de geest).

You may also like...