Een schrijnende ervaring, alleen omdat er geen vaststellingsovereenkomst was

Een vaststellingsovereenkomst helpt op talloze vlakken verschillende personen. Wat is een vaststellingsovereenkomst?. Personen vanuit een stichting, bedrijven etc. Maar ook de ‘gewone’ burger kan voordeel ondervinden aan een vaststellingsovereenkomst. Mara ondervond dit zelf. Zij sloot hem echter niet af. Achteraf gezien had dat haar veel ongemak kunnen besparen. Lees snel verder!

Een energieke en innoverende zzp’er

Op een dag begon het. Mara (28) begon haar eigen bedrijf. Ze is afgestudeerd ontwerpster en kon bij bedrijven maar niet haar draai vinden. Of de baas lag haar niet, het loon liet te wensen over, ongemakkelijke sfeer of de collega’s waren verre van behulpzaam. Ze besloot voor zichzelf te beginnen. Een ontwerpbedrijf op het gebied van social media, webshops, websites, flyers, folders, e-mails; noem maar op. Mara schrijft in bij de Kamer van Koophandel en start haar eigen website. Ready for business!

Het bedrijf van Mara, MaraDesign, loopt als een trein: talloze bestellingen, offertes en gesprekken zorgen ervoor dat ze ongelooflijk druk is. Als op een gegeven moment de drukke decemberperiode aanbreekt, krijgt ze het wat rustiger. Tot een omvangrijke, belangrijke opdracht in haar mailbox verschijnt.

Veelbelovende klus

De opdracht is van een nieuwe opdrachtgever. De opdrachtgever specialiseert in tuinbouwprojecten, in de breedste zin van het woord. De opdrachtgever legt in de mail uit, dat hij wel wat klandizie heeft, maar dat hij het zeker kan vergroten door promotiemateriaal te maken. Hij is echter zelf geen professioneel op grafisch gebied, dus legt de grote klus bij Mara neer. Websitedesign, flyers, foto’s en het ontwerpen van een stijl voor de social media van het bedrijf. De grote klus neemt veel tijd in beslag. Mara staat voor kwaliteit, dus ze geeft van tevoren al aan dat de klus drie weken gaat duren. De opdrachtgever gaat akkoord en Mara begint.

Na drie weken uiterst hard werken, rondt Mara de opdracht af. Ze stuurt de opdracht – en de bijbehorende factuur – netjes naar de opdrachtgever. Na een dag begint de opdrachtgever echter te protesteren. Dit was niet wat hij wou! Hij wilde een heel andere insteek, qua kleurgebruik etc. Het komt er eigenlijk op neer dat Mara opnieuw moet beginnen. Drie weken werk voor niets. De opdrachtgever weigert de factuur te betalen. Mara denkt daar anders over. Na een week lang discussiëren, is er alsnog geen oplossing. De opdrachtgever is niet tevreden en Mara heeft haar geld niet. Wat nu?

De oplossing

In het verhaal had Mara kunnen weten dat deze opdracht veel tijd in beslag ging nemen. Omdat de opdracht groot is en veel tijd kost, kon zij een hoge prijs rekenen. Dat deed ze ook. Ze keek daarbij echter niet naar eventuele gevolgen. Door de gevolgen heeft ze haar geld niet. Een vaststellingsovereenkomst biedt hier uitkomst. Deze kan op voorhand opgesteld worden, waarin beide partijen een afspraak maken. De vaststellingsovereenkomst bestaat uit bindende voorwaarden en wat er gebeurt in het geval van een geschil. Bijvoorbeeld een compensatie, deels geldteruggave of een andere oplossing.

Garandeer jezelf van een gewenste uitkomst

Informeer naar de mogelijkheden van een vaststellingsovereenkomst. Deze zijn met name nuttig voor zzp’ers, maar dit geldt ook voor anderen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of een vaststellingsovereenkomst kan uitkomst bieden. Garandeer jezelf van een gewenste uitkomst: stel een vaststellingsovereenkomst op!

Heb je een overeenkomst ontvangen van je werkgever?
Vaststellingsovereenkomst controleren
Vaststellingsovereenkomst check
Ontslag via vaststellingsovereenkomst

Meer weten over het arbeidsrecht en ontslag? Kijk op Rechtskundig.